Winst op de 31e Biologie Olympiade voor Jarik Stoutjesdijk

Dit weekend is de finale van de grootste biologiewedstrijd van Nederland gewonnen door Jarik Stoutjesdijk (18) uit Utrecht. Aan het einde van een week vol uitdagende biologische colleges, practica en toetsen veroverde hij de eerste plek. “Dit had ik niet verwacht, maar ik ben ontzettend blij!”, aldus de winnaar. De top-4 bestond verder uit Lars Hamelijnck (17), Samantha Li (18) en Faas Brouwer (16). Zij gaan in juli Nederland vertegenwoordigen op de online versie van de Internationale Biologie Olympiade.

Bekijk hier de volledige uitslag

De winnaars van de Biologie Olympiade 2021. Bovenste rij: Faas Brouwer (4e plek), Lars Hamelijnck (2e plek). Onderste rij: Samantha Li (3e plek), Jarik Stoutjesdijk (1e plek).

De negentien beste biologietalenten van Nederland kwamen afgelopen week bijeen in Bennekom waar zij zich intensief hebben bezig gehouden met uiteenlopende biologische onderwerpen. Om te laten zien wie de beste biologieleerling van Nederland is, verdiepten zij zich in klassieke biologieonderwerpen zoals plantenanatomie en genetica, maar ook actuele onderwerpen zoals CRISPR-Cas en het welbekende coronavirus.

Biologie Olympiade

Jaarlijks daagt de Biologie Olympiade talentvolle middelbare scholieren uit om het beste uit zichzelf te halen. Na een selectie in twee voorrondes bepaalt de finaleweek welke leerlingen plaatsnemen in het internationale team om de Nederlandse eer te verdedigen. De finalisten hebben zich hierop – vaak tussen hun eindexamens door – zelfstandig moeten voorbereiden aan de hand van een universitair studieboek. In de finaleweek zijn zij verder getraind en getoetst door universitair docenten en andere biologie-experts.

Corona-aanpassingen

“Vanwege corona heeft het er lang om gespannen of de finaleweek op locatie kon doorgaan”, aldus Nienke Nobel, hoofdorganisator van de finale. “Tijdens de finaleweek samen optrekken is heel speciaal en dat wensen we alle finalisten toe, maar gezondheid staat voorop. We zijn dankbaar dat het uiteindelijk kon met de nodige maatregelen!” De Biologie Olympiade is normaal gesproken te gast op de campus van Wageningen University and Research voor colleges en practica. Een videoverbinding tussen de docenten en finalisten was dit jaar het alternatief.

Klaar voor de internationale strijd

Winnaar Jarik kijkt uit naar de internationale wedstrijd in juli. “Er doen bijna zeventig landen mee, dus het gaat lastig worden. Ik denk wel dat ik een medaille kan winnen, maar ik vind het al heel gaaf om er bij te zijn.” Ook teamgenoot Samantha is hoopvol, “Dit is niet de eerste olympiade waar ik aan meedoe. De afgelopen twee jaar wonnen Nederlanders goud op de internationale, dat wil ik ook wel.” Gastland Portugal verzorgt de wedstrijd op afstand, om begrijpelijke redenen. Binnenkort beginnen de vier winnaars aan hun voorbereidingen.

Dit bericht is geplaatst in NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |