Uitslag tweede rondes – op naar de finales

Normaal gesproken publiceren we de uitslag van onze wedstrijdrondes zo snel als mogelijk online. Dit jaar bleek dit een grotere uitdaging dan anders vanwege extra drukte door de aanhoudende coronacrisis. Onze excuses hiervoor.

Begin april vonden de tweede rondes van de Biologie Olympiade plaats die bepaalden wie de finalisten van dit jaar zijn. De junioren in de onderbouw maakten een interessante dag mee over het thema “brandnetels”, verzorgd door enthousiaste docenten van de opleiding Toegepaste Biologie van Aeres Hogeschool. De dag vond online plaats, maar alle deelnemers hadden van te voren een klein practicumpakketje thuisgestuurd gekregen en moesten zelf voor een geplukte brandnetel, dovenetel en grote weegbree zorgen. Hiermee voerden ze een experiment uit over de neteligheid en verzachten van de irritatie. ’s Middags vond een toets plaats en werden de finalisten bekend gemaakt: de tien beste havo-leerlingen en de tien beste vwo-leerlingen. Bekijk de uitslag hieronder:

De bovenbouwleerlingen werden op 19 maart getrakteerd op een online college over CRISPR-Cas gegeven door prof. dr. John van der Oost (Wageningen University & Research), één van de internationale grondleggers van deze baanbrekende techniek. Universitair docent en voormalig olympiade-finalist dr. Nico Claassens begeleide daarna nog een interessant computerpracticum dat de deelnemers in groepjes maakten. De toets van de tweede ronde vond plaats in de eerste week van april en werd op school afgenomen. De deelnemers hadden zich hierop voorbereid aan de hand van de pittige studiebundel “Micro en meer”, samengesteld door oud-finalisten. De toets bepaalde wie de twintig finalisten werden. Bekijk de uitslag hieronder:

Het organiseren van de finalerondes heeft dit jaar lange tijd onzekerheid gekend, maar we zijn bijzonder blij om te kunnen melden dat we toch beide finales op locatie kunnen organiseren gezien de huidige, afnemende coronacijfers in Nederland. Uiteraard doen we dit alsnog met voorzichtigheid en handhaving van de geldende coronamaatregelen. Van 7 t/m 13 juni vindt de finaleweek van de bovenbouwolympiade plaats, georganiseerd in samenwerking met Wageningen University. Van 23 t/m 25 juni zijn de onderbouwleerlingen te gast voor hun finale bij Inholland Amsterdam.

Dit bericht is geplaatst in BOJ, NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |