Zeven redenen om mee te doen

Waarom zou je meedoen aan de Biologie Olympiade? Daar zijn genoeg goede redenen voor! Of je nu wilt verkennen of jij biologie leuk vindt, of meer biologie wilt ontdekken, of je jezelf wilt uitdagen in hoeveel je weet en kunt, bij de Olympiade zit je goed.

  1. Biologie is interessant en belangrijk. Meer te weten komen over bijv. Crispr-Cas, klimaatverandering en ecologie, oplossingen voor het wereldvoedselprobleem en onderzoek naar kanker en andere ziektes? Bij de verschillende wedstrijdrondes van de Biologie Olympiade komt het aan bod.
  2. Je kunt mooie prijzen winnen. De beste 10% in de voorronde krijgt een officiële oorkonde. In de onderbouw win je in de finale mooie prijzen, zoals bijv. een eigen microscoop. In de bovenbouw krijgt de winnaar de 10voorBiologie studiebeurs ter waarde van €1500, de beste vijfdeklasser de NL Talentenfonds aanmoedigingsprijs ter waarde van €500 en de beste vier gaan op reis naar de Internationale Biologie Olympiade. Daar kan je prachtige gouden medailles winnen!
  3. Meer leren dan op school. Als je een echte uitdaging wilt die verder gaat dan wat je op school leert, dan voel je je bij de olympiade vast thuis. Alle wedstrijdrondes zijn een niveautje moeilijker dan je gewend bent. Daarmee hopen we dat je jouw nieuwsgierigheid en leergierigheid goed kunt laten zien.
  4. Voorbereiden is niet nodig. Of je nu in de onderbouw of bovenbouw zit, op het havo of vwo, en of je nu tto-onderwijs hebt of niet: doe simpelweg mee en ontdek bij de voorronde hoe goed jij in biologie bent. Voorbereiding is niet nodig, want er komen alleen onderwerpen langs die ook op de middelbare school behandeld worden. Je kunt een oude toets proberen als je wilt. Ga je door naar een volgende ronde? Dan moet je jezelf wel verder gaan verdiepen in de biologie.
  5. Meedoen is een goede oefening. Zeker in de bovenbouw is meedoen aan de olympiade voorronde een goede oefening voor het eindexamen. Na de voorronde weet je waarschijnlijk beter welke onderwerpen je al goed beheerst en welke je nog beter moet bestuderen.
  6. Vrienden maken. Als je in de tweede ronde terecht komt ga je met de beste leerlingen van Nederland op excursie en leer je andere scholieren kennen die dezelfde interesses hebben als jij. Dat kan hele leuke nieuwe vriendschappen opleveren. Deelnemen aan de nationale en internationale finales is ook altijd een hele gezellige tijd.
  7. Ook leuk voor docenten. Naast het kunnen enthousiasmeren en uitdagen van uw leerlingen levert deelname aan een voorronde nog iets nuttigs op: mooie toetsvragen. Onze toetsen worden samengesteld door een team van ervaren docenten, oud-deelnemers en toets-experts. Die vragen kan je zelf natuurlijk hergebruiken op school. Het enige dat je daarvoor moet doen is jezelf aanmelden, de voorronde afnemen bij je leerlingen (enkele of hele klassen, dat maak niet uit) en de toets nakijken (wat erg makkelijk is, want er zijn alleen gesloten vragen).