Onderbouw

De Biologie Olympiade Junior is een biologiewedstrijd speciaal voor havo en vwo-leerlingen van klas 1, 2 en 3. In 2016 deden bijna 14.000 leerlingen mee aan de havo- en vwo voorronde.


Voorronde

De voorronde wordt in 2018 eind januari afgenomen en wordt gewoon op school gemaakt. Er zijn twee versies: één voor havo en één voor vwo. Je maakt een toets van ongeveer één lesuur en die wordt nagekeken door je docent.

Tweede ronde

Op vrijdag 20 april 2018 worden de 50 beste havisten en 50 beste vwo’ers uit de voorronde verwacht bij Aeres Hogeschool Almere, waar de leerlingen de hele dag bezig gaan met nieuwe leerstof in de vorm van colleges en practica. Na de toetsing zal aan het eind van deze dag bekend zijn welke twintig finalisten er naar de eindronde gaan.

logo_aeresBij de Aeres Hogeschool Almere zijn verschillende opleidingen te vinden rondom de thema’s natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie. Thema’s die steeds belangrijker worden, omdat verwacht wordt dat in 2050 80% van de mensen op aarde in een stad woont. De grootste opleiding van de faculteit in Almere is de opleiding Toegepaste Biologie, waar studenten praktijkervaring combineren met wetenschappelijke kennis. Onderwerpen als het inventariseren van planten en dieren, maar ook vergelijkende anatomie en fysiologie van zowel plant als dier, de teelt van planten en ecologie komen ruimschoots aan bod. Daarom is de Aeres Hogeschool Almere een passende partner voor de tweede ronde van de Biologie Olympiade Junior!

Eindronde

De twintig beste leerlingen (10 havo, 10 vwo) uit de voorronde worden uitgenodigd voor de eindronde van dinsdag 5 juni tot en met donderdag 7 juni bij Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. De driedaagse bestaat uit colleges en practica over interessante biologieonderwerpen die verder gaan dan je biologieboek. ’s Avonds is er tijd om een beetje te studeren, want de volgende dag wordt de nieuwe kennis getoetst. Op de laatste dag is de afsluiting waarbij er ook ruimte is voor ontspanning en worden de winnaars bekend gemaakt. De indeling en duur van het programma kan per jaar veranderen.

logo_vhlHet eten op je bord, het groen in je omgeving, de dieren om je heen, droge voeten als het regent – wat voor veel mensen vanzelfsprekend is, vinden wij bij hogeschool Van Hall Larenstein fascinerend. Het is de basis van het leven. In de hele menselijke geschiedenis zijn het voedsel- en landbouwinnovaties die voor structurele verbetering in de kwaliteit van leven hebben gezorgd. Deze innovaties zijn nu belangrijker dan ooit. Klimaatverandering, bevolkingsgroei en internationale voedselproductie zijn de prangende uitdagingen van vandaag. Bij Van Hall Larenstein werken studenten uit de hele wereld hier samen met partners uit het werkveld aan. Zo’n uitdaging willen we ook graag bieden aan de 20 beste biologieleerlingen in de eindronde van de Biologie Olympiade Junior!

 

De twee winnaars van de Biologie Olympiade Junior: Ria Los (links) en Trevor de Waal (rechts).

De twee winnaars van de Biologie Olympiade Junior 2015: Ria Los (links) en Trevor de Waal (rechts).

Aanmelden

Wilt u zich als docent aanmelden voor deelname aan de BOJ, ga dan naar de speciale aanmeldpagina. Wil je je als leerling graag opgeven, maar doet je school niet mee aan de Olympiade, neem dan contact op met het secretariaat.