Internationaal

Een plekje in het Nederlandse team op de Internationale Biologie Olympiade (IBO) is het ultieme doel als je meedoet aan de biologieolympiade. Jaarlijks vertegenwoordigen de beste vier deelnemers van Nederland ons land in deze internationale wedstrijd waaraan bijna meer dan 70 andere landen meedoen.

IBO2016Op de IBO worden 4 practicumtoetsen en 2 theorietoetsen afgenomen, over heel verschillende biologieonderwerpen, maar allemaal op wereldniveau. De beste 10% van de deelnemers ontvangt een gouden medaille, de volgende 20% krijgt zilver en de volgende 30% krijgt brons. Nederland komt vrijwel altijd met vier medailles thuis, waar we bijzonder trots op zijn. Zie ook de Erelijst.

De IBO is een onvergetelijke belevenis, soms met een reis naar een ver land, maar altijd met veel tijd voor gezelligheid en het maken van nieuwe vrienden. Afgelopen jaar vond de IBO plaats in Hanoi, Vietnam in 2017 zal deze plaatsvinden in Coventry, Verenigd Koninkrijk.

Việt Nam Ơi! in Hanoi 2016

In 2016 reisde het Nederlandse team af naar Vietnam voor een zeer warme, maar gezellige en succesvolle Internationale Biologie Olympiade. Het Nederlandse team wist al snel de harten van de Vietnamese team-guides te stelen met hun enthousiasme, wat een hoop goeds beloofde voor de rest van de week. Zonder al te veel aandacht te besteden aan de jetlag stortten Gosse-Sjoerd Bootsma, Ilija Milutin, Marieke Smit en Niels Appelman zich daarna vol op de intensieve week vol met moeilijke biologie en vol met toekomstige vriendschappen.

De organisatie had haar werk zeer goed gedaan dit jaar. De toetsen en practica waren van goede kwaliteit, hoewel soms wat lang. Dat mocht echter de pret niet drukken voor het viertal! Het harde werkt werd dit jaar afgewisseld met excursies naar mooie tempels, het traditionele Vietnamees waterpoppentheater en het oude stadshart van Hanoi.

Aan het einde van de week was het een resultaat om mee thuis te kunnen komen: vier mooie medailles, één zilveren voor Gosse-Sjoerd en drie bronzen voor de anderen! En na nog lang gefeest te hebben en de laatste adressen te hebben uitgewisseld restte alleen nog de terugreis. Gelukkig was er één liedje dat nog dagen lang vol goede herinneringen in ieders hoofd bleef doorzingen… Việt Nam Ơi!

V.l.n.r. Niels Appelman (brons), Gosse Sjoerd Bootsma (zilver), Ilija Milutin (brons), Marieke  Smit (brons)

V.l.n.r. Niels Appelman (brons), Gosse Sjoerd Bootsma (zilver), Ilija Milutin (brons), Marieke Smit (brons), samen met mascotte Geertruide van Scheveningen

Goud in Denemarken!

11041215_856083104481677_4252406329480857066_nHet jaar 2015 was heel bijzonder voor het Nederlandse team, want voor het eerst sinds 1993 werd er op de IBO een gouden medaille gescoord. Christine Moene had in 2014 in Bali al een prachtige zilveren medaille behaald, maar ze ging in Denemarken nog een stapje verder en werd nummer 13 van de wereld uit meer dan 240 deelnemers! Bovendien was ze ook het allerbeste meisje. Dat was goed voor een schitterende gouden plak en flink wat aandacht in de media, onder andere bij Hart van Nederland. Christine wist daarna ook de Jongere van het Jaar-verkiezing van het blad 7days te winnen voor haar prestatie.

Ervaringen

Zoals altijd blijkt de IBO een enorme ervaring te zijn. Hier wat uitspraken van oud-IBO-deelnemers:

  • “Die Olympiade in het buitenland vloog om en het was fantastisch om samen met al die andere olympisten op te trekken”
  • “Je kunt je gewoon niet voorstellen wat er door je heen gaat als je een medaille wint”
  • “We kwamen om mee te doen aan een olympische wedstrijd, maar eigenlijk vond ik alles er om heen veel waardevoller”
  • “Het leek allemaal net een film. Ik vergeet dit nooit meer”