Internationaal

Een plekje in het Nederlandse team op de Internationale Biologie Olympiade (IBO) is het ultieme doel als je meedoet aan de biologieolympiade. Jaarlijks vertegenwoordigen de beste vier deelnemers van Nederland ons land in deze internationale wedstrijd waaraan meer dan 70 andere landen meedoen.

IBO2016Op de IBO worden meestal 4 practicumtoetsen en 2 theorietoetsen afgenomen, over heel verschillende biologieonderwerpen, maar allemaal op wereldniveau. De beste 10% van de deelnemers ontvangt een gouden medaille, de volgende 20% krijgt zilver en de volgende 30% krijgt brons. Nederland komt vrijwel altijd met vier medailles thuis, waar we bijzonder trots op zijn. Zie ook de Erelijst.

De IBO is een onvergetelijke belevenis, soms met een reis naar een ver land, maar altijd met veel tijd voor gezelligheid en het maken van nieuwe vrienden. Dit jaar vond de IBO plaats in Teheran, Iran. In 2019 zal deze plaatsvinden in Szeged, Hongarije.

IBO 2017 in Engeland

In 2017 was de Internationale Biologie Olympiade bijna een thuiswedstrijd. Na een vlucht van krap een uur hadden de leerlingen beide benen alweer op de grond staan. Engelse grond welteverstaan; de IBO vond plaats op de Universiteit van Warwick. Om het thuisgevoel nog te versterken stonden op de campus Gosse-Sjoerd Bootsma en Dorieke Grijseels het team op te wachten. De in Engeland studerende oud-deelnemers hadden zich opgegeven als team- en jurygids. Wat een warm welkom!

De Engelse organisatie had alles tot in de puntjes geregeld en al snel was de jury de kwalitatief hoogstaande toetsen aan het vertalen. De leerlingen, Marieke Smit, Niels Appelman, Lieke ten Have en Corijn Rudrum, hadden een meer ontspannen eerste dag met een sportochtend en een kennismaking met de lokale laboratoria. Vanaf dag twee moesten ze toch echt aan de bak met eerst practicumtoetsen en twee dagen later de theorietoetsen. De toetsen werden zoals ieder jaar afgewisseld met dagtrips naar lokale bezienswaardigheden zoals Warwick Castle.

De ‘zaadjes van kennis’ die de leerlingen tijdens de voorrondes hebben opgepikt waren blijkbaar effectief: Marieke en Niels ontvingen een zilveren medaille en Corijn en Lieke allebei een bronzen. Fantastisch! Nu restte alleen het uitwisselen van contactgegevens met alle nieuwe vrienden en een onvergetelijk slotfeest tot in de vroege uurtjes…

Winnaars op de IBO2017! V.l.n.r. Corijn Rudrum (brons), Niels Appelman (zilver), Marieke Smit (zilver) en Lieke ten Have (brons)

Goud in Denemarken!

11041215_856083104481677_4252406329480857066_nHet jaar 2015 was heel bijzonder voor het Nederlandse team, want voor het eerst sinds 1993 werd er op de IBO een gouden medaille gescoord. Christine Moene had in 2014 in Bali al een prachtige zilveren medaille behaald, maar ze ging in Denemarken nog een stapje verder en werd nummer 13 van de wereld uit meer dan 240 deelnemers! Bovendien was ze ook het allerbeste meisje. Dat was goed voor een schitterende gouden plak en flink wat aandacht in de media, onder andere bij Hart van Nederland. Christine wist daarna ook de Jongere van het Jaar-verkiezing van het blad 7days te winnen voor haar prestatie.

Ervaringen

Zoals altijd blijkt de IBO een enorme ervaring te zijn. Hier wat uitspraken van oud-IBO-deelnemers:

  • “Die Olympiade in het buitenland vloog om en het was fantastisch om samen met al die andere olympisten op te trekken”
  • “Je kunt je gewoon niet voorstellen wat er door je heen gaat als je een medaille wint”
  • “We kwamen om mee te doen aan een olympische wedstrijd, maar eigenlijk vond ik alles er om heen veel waardevoller”
  • “Het leek allemaal net een film. Ik vergeet dit nooit meer”