Organisatie

De Biologie Olympiade wordt georganiseerd door een grote groep vrijwilligers, aangestuurd door het bestuur van de Stichting Biologie Olympiade Nederland. Daarnaast ontvangt de Olympiade belangrijke steun van de SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hieronder stelt het bestuur zich kort voor:

dr. Roel Baars – voorzitter
Roel was zelf olympiadefinalist in 2005 en is daarna blijven helpen organiseren, sinds 2014 als voorzitter van het bestuur. Na zijn studie en promotieonderzoek in de scheikunde is hij scheikunde- en biologiedocent geworden bij Hogeschool Inholland. Roel heeft bij de olympiade voor veel digitalisering gezorgd. Bij de Internationale Biologie Olympiade is hij sinds 2020 secretaris. In zijn vrije tijd luistert Roel graag naar muziek en houdt hij van fotografie, programmeren en (chemisch) koken.


Nienke Nobel, MSc – secretaris
Nienke heeft in 2010 zelf meegedaan aan de finale van de Biologie Olympiade en is sinds die tijd actief gebleven. Zo is ze onder andere betrokken bij de invulling van de bovenbouw eindronde, geeft ze het veldwerkpracticum en gaat ze af en toe mee als begeleider bij de internationale olympiade. Nienke heeft aan Wageningen University & Research biologie gestudeerd in de richting Conservation and Systems Ecology. Op dit moment is ze werkzaam als Application Consultant bij Stater N.V.

Claudia de Buck, MSc – penningmeester
claudiaClaudia is sinds 2018 betrokken bij de organisatie en houdt zich vooral met de juniorolympiade en digitale toetsafname bezig. In 2015 en 2016 was ze finalist bij de bovenbouw olympiade. Hierdoor weet ze hoe leuk en bijzonder het is om aan een olympiade deel te nemen en wil ze die ervaring aan nieuwe scholieren doorgeven. Claudia heeft biotechnologie en bioinformatica gestudeerd aan Wageningen University & Research en doet daar nu promotieonderzoek. In haar vrije tijd speelt ze graag badminton en kijkt ze graag series.

Rosalie van Hirtum – lid
Rosalie is sinds 2020 betrokken bij de organisatie van de BOJ. Ze maakt onder andere de Engelse vertaling en organiseert de rondes op locatie. Sinds 2004 werkt ze in het onderwijs als docent biologie, vooral in het tweetalige veldgebied. Haar thuisbasis is het Heerbeeck college waar ze het ontzettend naar haar zin heeft, vooral in de havo klassen. Deze leerlingen zijn een geweldige uitdaging en ze gaat nog elke dag met veel plezier naar haar werk. In haar vrije tijd houdt ze van lezen, zingen, dansen en dingen met haar gezin doen.

Het bestuur wordt bijgestaan in haar taken door Marloes Warnar, curriculumontwikkelaar en onderwijskundige werkzaam bij SLO.

Raad van Advies

Het bestuur wordt bijgestaan door een Raad van Advies met vertegenwoordigers uit verschillende doelgroepen van de olympiade. Huidige samenstelling:

  • Eva Deinum (voorzitter) – universitair docent, Wageningen University
  • Gerda Berben – docent, Amersfoortse Berg; Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON)
  • Tycho Malmberg – Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI)
  • Petra Naber – oud-medewerker Wageningen University
  • Michiel Bouwhuis – alumnistichting Rubisco
  • Robin Kamperman – docent Canisius Almelo; oud-bestuurslid
  • Ange Taminiau – oud-medewerker SLO; oud-bestuurslid