Allie Zong en Jared Biljard winnen Biologie Olympiade Junior

In de tweedaagse finale bij Hogeschool Inholland streden negentien finalisten uit de onderbouw van havo en vwo om de eer zich de beste jonge biologieleerling te mogen noemen. De Biologie Olympiade Junior werd gewonnen door twee leerlingen uit Eindhoven. De beste vwo’er was Allie Zong (Lorentz Casimir Lyceum) en de beste havoleerling was Jared Biljard (Helder havo/vwo).

Bekijk hier de volledige uitslag.

Winnaars Allie Zong (links) en Jared Biljard (rechts) met hun medaille en de scholen wisselbeker

Aan de voorronde van de Biologie Olympiade Junior deden dit jaar bijna 4.000 leerlingen uit heel Nederland mee. Na twee selectierondes bleven negentien finalisten (9 havo, 10 vwo) over die zich op 24 en 25 juni bij Hogeschool Inholland in Amsterdam verdiepten in het onderwerp “bijen”. Met dit actuele en interessante thema moesten de finalisten zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Ze kregen college over de anatomie van de bij en hun bijzondere erfelijkheid. Inholland lector en imker Frens Pries legde ook uit welke problemen er zijn met bijengezondheid en wat we daar aan kunnen doen. De leerlingen deden op het laboratorium onderzoek aan honing, waarbij ze onder andere met de microscoop stuifmeelkorrels konden bekijken waarmee ze de soort honing konden identificeren. Deze onderzoeksresultaten presenteerden de finalisten met een poster en samen met de score van een uitdagende eindtoets werden de winnaars bepaald.

In het bijzijn van hun ouders en met uitgebreider publiek via een livestream werden de winnaars tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekend gemaakt. Alle finalisten werden in het zonnetje gezet na deze gezellige en intensieve dagen en ontvingen een oorkonde en kleine prijsjes. Voor de twee winnaars waren er bovendien medailles en een mooie wisselbeker voor school.

Dit bericht is geplaatst in BOJ. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |