Bovenbouw

De Nederlandse Biologie Olympiade (NBO) is een uitdagende biologiewedstrijd gericht op vwo-leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. In drie wedstrijdronden wordt getoetst op kennis, inzicht en vaardigheden in de biologie. De vier winnaars mogen Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade. Laat jij zien wat je kunt en doe je mee? Vraag je docent of je kunt meedoen. Docenten kunnen zich aanmelden via het docentenportaal.


De finalistengroep van 2022 in bekend oranje tenue.

Voorronde

De voorronde is een schriftelijke toets van 100 minuten die je eind december op je eigen school maakt. De toets bestaat voornamelijk uit gesloten vragen, over alle onderwerpen uit het examenprogramma. Er wordt vooral op inzicht getoetst. Om die reden gebruiken docenten de toets regelmatig als schoolexamentoets. Jaarlijks doen ongeveer 10.000 leerlingen mee aan de voorronde. Als je wilt oefenen kun je de toetsen van afgelopen twee jaar maken.

Tweede ronde

De beste leerlingen uit de voorronde gaan door naar de tweede ronde. Ongeveer 100 leerlingen gaan door, waarvan ongeveer 80% in 6-vwo zit. De tweede ronde bestaat uit een (niet-verplichte) trainingsdag op een interessante locatie en een toets. De toets maak je op school en gaat over een specifiek biologieonderwerp waar je voor moet leren uit een studiebundel. De afgelopen jaren zijn we voor de training o.a. bij Naturalis, Micropia en de Universiteit van Amsterdam geweest.

Met een universitair docent planten determineren aan de voet van de Grebbeberg is een vast onderdeel tijdens de eindronde

Eindronde

De twintig beste biologieleerlingen van Nederland doen mee met de eindronde in juni. Deze masterclass in de biologie vindt plaats bij Wageningen University en duurt een week. Je krijgt colleges en practica van professoren en docenten over allerlei leuke en interessante biologie-onderwerpen en er is een excursie naar een natuurgebied in de buurt. De eindronde is een intensieve week als goede voorbereiding op de internationale olympiade, maar er is ook ruim tijd voor gezelligheid en ontspanning. Aan het einde van de mooie week is er een prijsuitreiking waar ook je familie, vrienden en docenten bij zijn, om te zien welke vier besten als afgevaardigden ons land vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.

Huldiging

Voordat de vier finalisten naar de internationale olympiade gaan, komen ze samen met de winnaars van alle andere olympiades. Tijdens een ceremonie op een mooie locatie, worden zij gehuldigd door de staatssecretaris of minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en worden ze veel succes gewenst met hun internationale wedstrijden.

Er wordt ook veel laboratoriumwerk gedaan om praktische vaardigheden te oefenen