Vier bronzen medailles voor Nederlands biologieteam op internationale olympiade

AMERSFOORT – Hoewel de Olympische Spelen pas net begonnen zijn, heeft Nederland afgelopen week al vier bronzen medailles gescoord op de Internationale Biologie Olympiade. Aan deze even prestigieuze wedstrijd deden 71 landen mee. Scholieren Jarik Stoutjesdijk (18), Samantha Li (18), Lars Hamelijnck (17) en Faas Brouwer (16) hebben maandenlang toegewerkt naar het vertegenwoordigen van ons land bij deze internationale biologische krachtmeting. Ze waren aan elkaar gewaagd en wonnen alle vier een bronzen medaille.

Het Nederlandse team voorafgaand aan het maken van de online theorietoets. V.l.n.r. Faas Brouwer, Samantha Li, Jarik Stoutjesdijk en Lars Hamelijnck.

Dit jaar zou de Internationale Biologie Olympiade (IBO) in Lissabon, Portugal plaatsvinden. Maar ook dit jaar werd door de pandemie de wedstrijd online in eigen land gehouden. Van 18 tot 23 juli namen de beste biologieleerlingen van de wereld deel aan deze online wedstrijd. De Nederlandse leerlingen kwamen bijeen in Amersfoort waar zij een uitdagende praktische en theoretische toets maakten. Vrijdag werd de medaille-uitslag gepresenteerd. Bij de olympiade ontvangt 10% van de deelnemers een gouden medaille, 20% zilver en 30% brons.

“Prachtig dat we allemaal een bronzen medaille hebben gewonnen!”, aldus deelnemer Lars. Zijn teamgenoot Faas is het daar mee eens, “Het was wel even ploeteren op de toetsen, er werd veel naar biologische feiten gevraagd. Maar uiteindelijk een heel mooi resultaat. We hebben een hele goede tijd gehad, maar het zou natuurlijk nog leuker zijn geweest als we ook echt in Portugal waren geweest…”

De leerlingen bogen zich over ingewikkelde biologische vraagstukken die de grenzen van hun kennis en biologisch begrip testten, ver boven hun middelbare schoolniveau. De Portugese organisatoren hadden de wereldreis van Ferdinand Magellaan als thema gekozen en stipten zo diverse onderwerpen aan, van ecologie tot biotechnologie. Het Nederlandse team was hierop goed voorbereid dankzij uitgebreide training vooraf, maar de internationale competitie is altijd sterk. De vier deelnemers waren geselecteerd uit meer dan 5.000 deelnemers aan de voorrondes die elk jaar plaatsvinden op alle scholen in Nederland.

Dit bericht is geplaatst in IBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |