Trainingsdagen BOJ en NBO

De trainingsdagen van de BOJ en NBO van schooljaar 2018-2019 zijn achter de rug en de uitslagen van de tweede ronde stromen binnen (klik hier voor de uitslag van de tweede ronde van de BOJ). Zowel de onderbouw- als de bovenbouwleerlingen hebben een boeiende trainingsdag gehad!

BOJ

Op donderdag 4 april waren 100 onderbouwolympisten (50 havo en 50 vwo) te gast bij Aeres Hogeschool in Almere. Deze dag stond in het teken van de sprinkhaan. Bij de opening maakten de olympisten voor het eerst kennis met de sprinkhaan door een in chocolade gedoopte sprinkhaan te eten (voor wie dat wilde). De dag begon met een tweetal colleges over de levenscyclus van de sprinkhaan en de rol van sprinkhanen binnen het ecosysteem.

Na de lunch gingen de leerlingen praktisch met de sprinkhaan aan de slag. Bij het eerste practicum bekeken ze de morfologie van de sprinkhaan en anatomie van de monddelen. Hierna volgde de theorietoets waarbij ze vragen kregen over de stof uit de colleges en het practicum. Als afsluiting volgde het tweede practicum waarbij de sprinkhaan verder werd ontleed om de inwendige onderdelen te bekijken en te tekenen.

De dagwinnaars waren bij havo Ruben van Arkel (De Berkenschutse, Heeze) en bij het vwo Lucas Dammers (Gymnasium Apeldoorn). Zie de link hierboven voor de volledige uitslag.

NBO

Op 22 maart vond de trainingsdag van de tweede ronde van de NBO plaats. De top-100 van de bovenbouw ging op deze zonnige dag op bezoek bij de UvA en de VU om meer te leren over het dierenrijk.

Op de UvA kregen de leerlingen college van promovenda Joséphine Blaazer, die specialist is op het gebied van plant-dier-interacties. Tijdens het aanlsuitende practicum kregen de leerlingen de taak om een experiment te ontwerpen en uit te voeren waarbij voor twee verschillende soorten rupsen de voedingsstrategie bepaald kon worden. Want hoe beschermt de herbivoor zich eigenlijk tegen de afweer van de plant?

Op de VU kregen de leerlingen college van dr. Wouter Halfwerk over evolutiebiologie en de paringsperikelen van verschillende soorten dieren. Na het college volgde een ganzenpracticum: in de regio rond Schiphol geldt een jachtontheffing om te voorkomen dat de grote vogels in vliegtuig-motoren terecht komen. De geschoten dieren worden zo mogelijk gebruikt voor consumptie. Aan de leerlingen was de taak om onder leiding van Ellen Mookhoek een aantal geschoten ganzen te ontleden en de eetbare delen uit te prepareren. Daarbij bleek dat ook de gans een aantal anatomische aanpassingen heeft om het paringssucces te vergroten.

De bovenbouwleerlingen hebben inmiddels op school de toets voor de tweede ronde gemaakt. De uitslag wordt gepubliceerd in de week van 15 april.

Dit bericht is geplaatst in BOJ, NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Webmaster |