Thijs Maartense en Ruben Winter winnen de Biologie Olympiade Junior

ALMERE – De twintig beste onderbouwleerlingen van Nederland streden de afgelopen twee dagen bij Aeres Hogeschool Almere om de eerste plaats in de finale van de Biologie Olympiade Junior. Na een intensief tweedaags programma met een uitdagende theorietoets en posteropdracht won Thijs Maartense (15 jaar van het OdyZee college, Kloetinge) als beste havo-leerling, en Ruben Winter (15 jaar, Stedelijk Gymnasium Leiden – Socrates) als beste vwo-leerling.

Bekijk hier de volledige uitslag.

De Biologie Olympiade Junior is een jaarlijkse wedstrijd voor de onderbouw van het havo en vwo. Aan de voorronde op school deden meer dan 6.700 leerlingen mee. Na twee selectierondes bleven de beste 20 finalisten (10 havo, 10 vwo) over. Zij waren te gast bij Aeres Hogeschool Almerewaar ze zich verdiepten in de wereld van de insecten en geleedpotigen.

Echte biologen trotseren de regen
De finalisten doorliepen een vol programma met zowel theorie- als praktijkonderdelen. Op de eerste ochtend stond de ontleding van een sprinkhaan op het programma, vakkundig begeleid door de practicum-specialisten van Aeres. Hierop volgden bijpassende colleges over de morfologie en evolutie van insecten verzorgd door Anne Krediet, docent Ecologie bij de opleiding Toegepaste Biologie. Het viel hem op dat de leerlingen heel leergierig zijn: “Ze stellen veel vragen en denken echt diep door over de stof. Ze pikken de nieuwe informatie uit de colleges zo op.” De leerlingen vervolgden hun dag met een klein onderzoek naar de biodiversiteit van geleedpotigen in de omgeving van de school. Het slechte weer mocht de pret niet drukken en de groep trotseerde als echte biologen de regen tijdens het veldwerk.

De verkregen data werd verwerkt tot een poster die werd beoordeeld door een kritische jury. Samen met de scores van een pittige theorietoets bepaalde dat de einduitslag. Hoofd-organisator Deniece Laanen (namens Aeres) kijkt terug op een geslaagde twee dagen: “Bijzonder om de finale van de olympiade mee te mogen maken en te zien hoe iedere deelnemer er op zijn of haar eigen manier van genoten heeft. Fijn om hier een bijdrage aan te mogen leveren.”

Mooie prijzen
Het Olympiade-programma werd afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking in het gezelschap van de trotse ouders en middelbare school docenten van de finalisten. Interim directeur Suzanne Koenders reikte namens Aeres de prijzen uit. Ze kijkt terug op een geslaagd evenement: “Wat fantastisch om zoveel enthousiasme en passie bij deze leerlingen te zien, dat is waar biologie om draait”. Alle finalisten werden hartelijk gefeliciteerd met hun mooie presentaties. De trotse winnaars kregen daarbij nog een mooie medaille en mochten namens hun docenten de scholen-wisseltrofee en een gesponsorde pipetten-set namens MiniOne in ontvangst nemen,

Dit bericht is geplaatst in BOJ. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.