Wageningen – De winnaars van de 34e Nederlandse Biologie Olympiade zijn bekend. De grootste biologiewedstrijd van Nederland werd gewonnen door Allie Zong (18) van het Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven. Na een spannende en intensieve finaleweek bij Wageningen University was zij het beste op de theoretische en praktische onderdelen. Zij zal samen met Arya van der Kaaij (16, Odulphuslyceum Tilburg), Demian Brantjes (18, Utrechts Stedelijk Gymnasium) en Casper Heimel (16, Utrechts Stedelijk Gymnasium) Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade in Kazachstan.
Bekijk hier de volledige uitslag.
Afgelopen week waren de twintig beste biologieleerlingen van Nederland te gast bij Wageningen University voor de finale van de Biologie Olympiade. Tijdens een intensief programma kwamen meerdere thema’s binnen de biologie aan bod: van het bestuderen van mutaties in planten tot bioinformatica, genetica en dieranatomie. Verder genoten de deelnemers van een zonnige veldexcursie bij de Grebbeberg, waar ze leerden om planten te determineren. De uitdagende colleges, practica en toetsen werden verzorgd door experts van de universiteit.
Uitdagen en winnen
Winnares Allie won in 2021 al de junior editie van de Biologie Olympiade en ging in 2022 als vierdeklasser mee naar de internationale ronde in Armenië. Ze blikt enthousiast terug: “Vorig jaar deed ik een jaar met de Wiskunde Olympiade mee. Dit jaar wilde ik weer voor biologie gaan en ik had me goed voorbereid. Ik kijk ontzettend uit om met iedereen naar Kazachstan te gaan!” Haar eerste plaats werd verder beloond met de 10voorBiologie-studiebeurs ter waarde van €1500.
Competitie én vriendschap
De deelnemers waren aan elkaar gewaagd, merkt Demian op die vorig jaar ook in het internationale team zat: “Je weet dat je het opneemt tegen de slimste leerlingen van Nederland, de druk was dus echt wel hoog. Ik heb mijn prestatie van vorig jaar proberen te evenaren en dat is gelukt!” Arya was vorig jaar ook finalist en wist dit jaar een plek in het internationale team te bemachtigen. Op de vraag of ze zenuwachtig was lacht ze: “Ja, wel een beetje! Ik ben heel blij en heb ook veel nieuwe vrienden gemaakt. Dat is nog belangrijker.” Casper werd als de beste vijfdeklasleerling extra in het zonnetje gezet en ontving de aanstormend-talentprijs van het NL Talentenfonds ter waarde van €500.
Grootste biologiewedstrijd van Nederland
De finalisten waren overgebleven als beste twintig leerlingen na twee voorrondes. Aan de eerste voorronde dezen meer dan 5.500 scholieren van ruim 300 scholen mee. De tweede ronde voor de honderd beste leerlingen werd verzorgd door de Radboud Universiteit in Nijmegen. “In de eerste voorronde beperken we ons tot het eindexamenprogramma biologie, maar daarna gaan we flink de diepte in”, aldus medeorganisator Christine Moene. “Onze olympisten worden hier heel enthousiast van. Ze vinden het uitdagend, boeiend en leerzaam om zo intensief met biologie bezig te zijn. Onze finaledocenten zijn ook altijd onder de indruk en willen liefst meer van dit soort studenten!”
De organisatie van de olympiade is in handen van een grote groep vrijwilligers en wordt onder andere gesteund door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.