Rutger Aalberts en Jorinde Griep blinken uit bij de Biologie Olympiade Junior

Amsterdam – De twintig beste onderbouwleerlingen van Nederland streden de afgelopen twee dagen bij Hogeschool Inholland te Amsterdam om de eerste plaats in de finale van de Biologie Olympiade Junior. Op basis van de uitslag van een posteropdracht en theorietoets won Rutger Aalberts (14 jaar, Pieter Zandt SG, Kampen) als beste vwo-leerling en Jorinde Griep (16 jaar, Plein, Joure) als beste havo-leerling.

Bekijk hier de volledige uitslag.

De Biologie Olympiade Junior is een jaarlijkse wedstrijd voor de onderbouw van het havo en vwo. Aan de voorronde op school deden meer dan 7.600 leerlingen mee. Na twee selectierondes bleven de beste 20 finalisten (10 havo, 10 vwo) over. Zij waren te gast bij de opleidingen van Life Sciences & Chemistry van Hogeschool Inholland waar zij zich verdiepten in DNA-onderzoek van tomatenplanten.

Experiment en theorie
De finalisten besteedden de eerste dag veel tijd in het laboratorium: werken met een pipet, DNA vrijmaken uit celmateriaal en dit vermenigvuldigen met PCR. Dit waren allemaal technieken die nog niemand op school had gebruikt, maar onder begeleiding van ervaren laboranten kregen de leerlingen het werk snel in de vingers. “Dit was echt leuk! Experimenteren met DNA en onderzoeken welke eigenschappen ‘onze’ tomaat had, zoiets wil ik vaker doen”, aldus winnares Jorinde. Er was ook vakkundige theoretische uitleg door Rik Bartels, oud-docent, en Nelleke Kreike, lector bij Inholland. “Moderne plantveredeling is ontzettend mooi en belangrijk,” zegt Nelleke, “en het maakt mij blij dat deze wetenschappers van de toekomst zich hier met zoveel enthousiasme in wilden verdiepen.”

Van het labonderzoek maakten de finalisten een poster die werd beoordeeld door een kritische jury. Dit telde samen met het resultaat van een pittige theorietoets op tot de einduitslag.

In de prijzen
In aanwezigheid van trotse ouders en middelbare schooldocenten werden tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaars van de finaledagen bekend gemaakt. Manager Onderwijs & Bedrijfsvoering Chris Buijsman reikte namens Inholland de prijzen uit. Alle finalisten werden in het zonnetje gezet en de winnaars werden extra beloond met een mooie medaille en een mooie wisselbeker voor school. Voor winnaar Rutger begint zaterdag nog een olympiade: “Ik doe ook mee aan de tweede ronde van de wiskundeolympiade”. Op de vraag wat er dan leuker is antwoordt hij, “biologie, altijd!”

Dit bericht is geplaatst in BOJ. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |