Finalisten bekend voor onderbouw en bovenbouw Biologie Olympiade 2023

De tweede rondes van de Biologie Olympiade en Biologie Olympiade Junior zijn afgelopen. De finalisten voor zowel de onderbouw als bovenbouw zijn bekend. We feliciteren iedereen van harte met hun prestatie! Bekijk de uitslagen hieronder:

Bovenbouw

De beste 100 leerlingen uit de bovenbouw werden op 29 maart door de Universiteit van Amsterdam en SeedValley getrakteerd op een interessante dag op locatie. Er werden door experts van de universiteit en de zaadveredelingsindustrie colleges gegeven over de genetica en veredeling van bloemkleur en over ziekte en resistentie bij planten. In een practicum deden de leerlingen DNA-onderzoek aan petunia’s.

De leerlingen hadden zich vooraf ook verdiept in het onderwerp door middel van een studiebundel. Een toets op school bepaalde wie de uiteindelijke 20 finalisten werden. Deze topgroep gaat begin juni in de finaleweek bij Wageningen University de uitdaging aan om uit te maken welke vier leerlingen dit jaar Nederland zullen vertegenwoordigen op de Internationale Biologie Olympiade.

Onderbouw

De 50 havo-leerlingen en 50 vwo-leerlingen uit de onderbouw die het beste hadden gescoord in de voorronde waren op 20 april te gast bij Aeres Hogeschool te Almere. Docenten van de opleiding “Toegepaste biologie” hadden voor hen een prikkelend programma opgezet over de brandnetel. Na een college en een practicum, waarin de anatomie van de brandnetel onder de loep werd genomen, volgde een toets. Aan het einde van de dag werd bekend gemaakt welke leerlingen begin juni meedoen aan de meerdaagse finale bij Hogeschool Inholland te Amsterdam.

Dit bericht is geplaatst in BOJ, NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |