Medailleregen voor Nederland op de Internationale Biologie Olympiade in Armenië

JEREVAN, ARMENIË – Op de 33e Internationale Biologie Olympiade in Armenië heeft het Nederlandse team opnieuw laten zien tot de wereldtop te behoren door vier medailles te bemachtigen. Scholieren Bas Krikke (17) en Allie Zong (16) wonnen zilveren medailles, Mila Koekoek (18) en Tristan van der Beek (17) behaalden brons. De vier namen van 10-18 juli een week lang deel aan de wedstrijd, samen met de ruim 200 beste leerlingen uit 63 landen.

De Nederlandse winnaars met hun medailles. Van links naar rechts: Mila Koekoek (brons), Bas Krikke (zilver), Allie Zong (zilver) en Tristan van der Beek (brons, gescheiden van de groep wegens COVID-isolatie).

Een geweldige ervaring
“Dit was echt de gaafste week van mijn leven. Ik ben hartstikke blij en had niet gedacht een zilveren medaille te zullen winnen”, aldus teamlid Allie. “De practica waren erg lastig, maar daar bleek ik juist hoog gescoord te hebben.” Bas vult aan: “Het was ook heel fijn om op locatie te zijn. Ik heb zoveel deelnemers uit andere landen ontmoet, dat maakt de week nog een stuk specialer.”

Gastland Armenië organiseerde dit jaar de prestigieuze biologiewedstrijd voor middelbare scholieren in de hoofdstad Jerevan. De deelnemers werden uitgedaagd met ingewikkelde practica, zoals het nauwkeurig bepalen van vissoorten aan de hand van anatomische kenmerken en het onderzoeken van netwerken van celprocessen met behulp van moderne bioinformatische technieken. Daarnaast werd ook hun theoretische kennis getoetst met twee intensieve toetsen van ieder drie uur lang. Afgelopen zondag werd de medaille-uitslag gepresenteerd. Bij de olympiade ontvangt 10% van de deelnemers een gouden medaille, 20% zilver en 30% brons.

Niet zonder kleerscheuren
Teamleider Roel Baars blikt terug op een bewogen week, “Op de resultaten van onze vier ben ik hartstikke trots! Ze hebben zich goed voorbereid en op reis veel nieuwe ervaringen opgedaan en vrienden gemaakt. Dat is waar het echt om gaat bij de olympiade. Niet alles ging echter goed, want de organisatie had de complexiteit van het evenement onderschat. Dit leidde tot veel nachtwerk en forse vertragingen. Voor ons team moest bovendien Tristan na de toetsen in isolatie vanwege een positieve corona-zelftest. Dat was wel even slikken, omdat hij daardoor de prijsuitreiking en een stuk gezelligheid van de groep moest missen.” Tristan laat de moed echter niet zakken, “Er is goed voor me gezorgd en ik voel me weer gezond. Ik heb een onvergetelijke week gehad en had dit nooit willen missen!”

Groepsproject
Naast de gebruikelijke toetsen was er dit jaar ook aandacht voor internationale samenwerking om wereldwijde problemen op te lossen. Leerlingen deden vooraf in internationale groepen onderzoek naar biologische problemen. Tijdens de week presenteerden ze hun resultaten in een postersessie. Tristan won met zijn groepje een gedeelde derde plaats.

Dit bericht is geplaatst in IBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |