Biologietalenten Tom van Os en Kobus de Visser winnen Biologie Olympiade Junior 2022

Na een intensieve tweedaagse finale bij Hogeschool Inholland in Amsterdam zijn de beste biologietalenten uit onderbouw havo en vwo-leerlingen van Nederland tot winnaars gekroond. Derdeklassers Tom van Os (De Berkenschutse, Heeze, havo) en Kobus de Visser (Sted. Gymnasium Leiden, vwo) mogen zich een jaar lang de beste biologieleerling van Nederland noemen.

Bekijk hier de volledige uitslag.

De Biologie Olympiade Junior is een jaarlijkse wedstrijd voor de onderbouw van het havo en vwo. Aan de voorronde op school deden meer dan 6.000 leerlingen mee. Na twee selectierondes bleven de beste 18 finalisten (10 havo, 8 vwo) over – 2 leerlingen moesten helaas vroegtijdig afhaken. Op donderdag 16 en vrijdag 17 juni waren deze finalisten te gast bij de opleidingen van Life Sciences & Chemistry van Hogeschool Inholland waar zij zich verdiepten in het onderwerp “plantenveredeling”.

“We moesten experimenten doen met DNA en PCR om eigenschappen van tomatenplanten te weten te komen. Erg gaaf en helemaal nieuw voor mij.”, aldus enthousiaste winnaar Tom. Van het praktische onderzoek en het laboratoriumwerk moesten de leerlingen een creatieve, inhoudelijke poster maken en die presenteren aan een kritische jury. Daarnaast werden er door een ervaren olympiade-docent en Inholland lector Nelleke Kreike twee pittige lessen gegeven over DNA en veredeling. “Het is zo mooi om te zien hoe snel de leerlingen dingen oppakten. Er werden ook zulke slimme vragen gesteld. Daar word ik als docent en onderzoeker heel erg blij van”, reageert Nelleke. De finalisten maakten ter afsluiting een moeilijke theorietoets waarin ze konden laten zien hoeveel ze hadden opgepikt van het nieuwe onderwerp.

In het bijzijn van hun ouders werden de winnaars tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekend gemaakt. Bart Combee, voorzitter van het College van Bestuur van Inholland, overhandigde de prijzen. Alle finalisten werden uitgebreid in het zonnetje gezet en ontvingen een oorkonde en prijzen. Voor de twee winnaars waren er bovendien medailles en een mooie wisselbeker voor school.

Dit bericht is geplaatst in BOJ. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |

Een reactie op Biologietalenten Tom van Os en Kobus de Visser winnen Biologie Olympiade Junior 2022

Reacties zijn gesloten.