Trainingsdag Biologie Olympiade bij Wageningen University

Op woensdag 14 maart kwamen een kleine 100 leerlingen bij elkaar in Wageningen voor de tweede ronde van de biologie olympiade. De beste leerlingen uit de voorronde kregen een trainingsdag met het thema “micro en meer”.

De dag begon met een college over de microbiologie van kaas door Martine Reij. Tijdens het college werd het practicum van de middag geïntroduceerd: één van twee gepresenteerde melkmonsters bevatte vermoedelijk een bacteriofaag die de kaasproductie zou remmen. Later op de dag konden de leerlingen dit nagaan met een zuurgraadmeting. Het tweede college werd gegeven door Clara Belzer. Ze vertelde over het humane microbioom en hoe die darmbacteriën zich ontwikkelen in de eerste levensfase van een kind.

Tijdens de lunch werd er genoten van een heuse kaasproeverij met goudse kaas, geitenkaas en schimmelkaas. De middag bestond uit een bedrijfsbezoek en een practicum. De bedrijven FrieslandCampina en CSK Food Enrichment openden hun deuren voor de leerlingen en lieten zien hoe wetenschappelijk onderzoek bijdraagt aan hun productieprocessen. Voordat je kaas, yoghurt of babyformule kan maken, moet je namelijk goed nadenken over de benodigde bacteriestarterculturen en andere fasen in de productie.

Het practicum omvatte de eerder beschreven zuurgraadmeting maar ook microscopie van allerlei allerdaagse producten. Zo was de kaas van de lunch ineens een onderzoekssample!

We bedanken alle leerlingen voor hun komst naar Wageningen en natuurlijk alle vrijwilligers die zich fantastisch ingezet hebben! De tweederondetoets wordt afgenomen op school in de week van 3-6 april, op een moment dat de deelnemers goed uitkomt.

Dit bericht is geplaatst in NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |