Trainingsdag voor de tweede ronde

Plantenziektes bestrijden bij de Biologie Olympiade

Uitdagende biologiewedstrijd aan de Universiteit Utrecht voor de 100 beste leerlingen uit Nederland en Aruba

UTRECHT 7 april 2017 – Waarom worden planten ziek als ze in een donker hoekje van je woonkamer staan? En hoe zorgt hun afweersysteem ervoor dat ze weer beter kunnen worden? De 100 beste biologieleerlingen van Nederland en Aruba gaan op vrijdag 7 april bij de Universiteit Utrecht op zoek naar de antwoorden op deze vragen, in de strijd om een finaleplaats bij de Nederlandse Biologie Olympiade.

De leerlingen doen in Utrecht mee aan de tweede ronde van de Biologie Olympiade, een biologiewedstrijd voor de hogere klassen van het vwo. De leerlingen hebben in de eerste ronde meer dan 11.000 leerlingen achter zich gelaten en daarmee bewezen tot de absolute top te behoren.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympiade is ook een deelnemer uit Aruba doorgedrongen tot de tweede ronde. De leerlinge van het Colegio Arubano is speciaal voor de tweede ronde afgereisd naar Nederland.

Tijdens de tweede ronde krijgen de leerlingen college van wetenschappers van de Universiteit Utrecht en onderzoeken ze zelf welke invloed licht heeft op de kwetsbaarheid van planten voor ziekten. In de Botanische Tuinen krijgen de leerlingen daarnaast een kijkje in de evolutie van planten. “We zullen proberen in Utrecht een vrijwel onbekende, maar zeer interessante wereld te openen voor de leerlingen” volgens Roel Baars, een van de organisatoren van de Biologie Olympiade.

Na een tweede selectietoets volgt voor de beste twintig leerlingen in juni de landelijke finale bij Wageningen University. Daar zullen ze strijden om vier tickets naar de Internationale Biologie Olympiade, die in de zomer plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk.

Dit bericht is geplaatst in NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |