Winnaars van de 25e Biologie Olympiade Junior finale bekend

Amsterdam – De finale van de 25ste editie van de Biologie Olympiade Junior vond plaats van 12-14 juni bij Hogeschool Inholland in Amsterdam. Daar verzamelden zich de 19 beste biologieleerlingen uit de onderbouw van havo en vwo om te kijken wie zich de beste van Nederland mag noemen. Vrijdagmiddag 14 juni werden de winnaars bekendgemaakt. Bij de havo won Yannick Wouters (De Ring van Putten, Spijkenisse) en bij het vwo won Florance Keizer (Alkwin Kollege, Uithoorn).

Bekijk hier de volledige uitslag.

De twee winnaars van de finale van de Biologie Olympiade Junior 2019.: Yannick Wouters en Florance Keizer.

In de finale gingen de zilveren en bronzen medailles bij de havo naar Nicky van Noort (d’Oultremontcollege, Drunen) en Yairo Pérez, en bij het vwo naar Matthias van Vliet (Stedelijk Gymnasium Schiedam) en Wouter van ’t Riet (Johannes Fontanus College, Barneveld).

De finale stond in het teken van bijen en honing. De olympisten volgden colleges over de voortplanting en het gedrag van bijen, ze leerden op welke manieren bijen nuttig kunnen zijn voor de mens, maar ook hoe ze bedreigd worden. Hierna volgde een practicum waarbij de finalisten analyseerden welke soort honing ze hadden gekregen. Dit deden ze aan de hand van de kleur en geur, de pH, het suikergehalte en de verschillende pollen. De resultaten van de experimenten werden verwerkt in een poster, die de volgende dag beoordeeld werd door een jury. Veder werd op vrijdag zowel praktische als theoretische kennis getest, deze toets bepaalde samen met de posters de winnaars.

Groepsfoto van alle finalisten van de Biologie Olympiade Junior 2019.

Bij de prijsuitreiking werden alle finalisten beloond voor hun geweldige prestatie, en werden de medailles overhandigd aan de winnaars. De winnende scholen namen naast de wisseltrofee ook de ‘Paula van Kranenburg-Scholenprijs’ in ontvangst, een prijs ter ere van de oprichtster van de BOJ. Na 25 jaar organisatie, met ontzettend veel inzet, vernieuwing en passie voor biologie, nam Paula dit jaar afscheid van de BOJ.
Wij bedanken iedereen van Hogeschool Inholland in Amsterdam die deze editie van de BOJ mogelijk heeft gemaakt.

Dit bericht is geplaatst in BOJ. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |