Finaleuitslag Biologie Olympiade Junior

ENSCHEDE – Donderdag 4 en vrijdag 5 juni vond de eindronde van de Biologie Olympiade Junior (BOJ) plaats bij Saxion, Enschede. Uit de voorrondes, waar bijna 3400 havisten en 9100 vwo’ers aan mee hadden gedaan, waren bij de tussenronde in Burgers’Zoo (14 maart jl.) 20 finalisten geselecteerd die in Enschede twee dagen intensief zijn bezig geweest met het thema ‘vergisting’.

Bekijk hier de volledige uitslag.

De twee winnaars van de Biologie Olympiade Junior: Ria Los (links) en Trevor de Waal (rechts).

De twee winnaars van de Biologie Olympiade Junior: Ria Los (links) en Trevor de Waal (rechts).

Op vrijdag werd in het grand café van Saxion de prijsuitreiking gehouden onder toeziend oog van familie, enkele docenten en de organisatie. Bij het havo ging het goud naar Trevor de Waal (VeenLanden college, Mijdrecht), zilver was voor Robin Veeningen (Penta College, Zwijndrecht) en brons was voor Janina Compeer (Bonaventuracollege, Leiden). Zij ontvingen allen een grafische rekenmachine van Texas Instruments. Daarnaast ontving Trevor van de firma Breukhoven een stereomicroscoop en zijn school een set met grondmeters van De Praktijk.

Ria Los (CSG Het Streek, Ede) wist de eerste plaats bij het vwo te bemachtigen. Mees Hendriks (Stedelijk Gymnasium Leiden) en Niels Vooijs (Dorenweerd College, Doorwerth) werden respectievelijke 2e en 3e. De heer Westendorp mocht als docent van Ria de scholenprijs en wisselbokaal in ontvangst nemen.

Het thema van de eindronde was fermentatie (gisting). Op donderdagmorgen was er eerst een college ‘algemene microbiologie’, waarbij de inhoud van de stof overeenkomt met bovenbouw vwo/propedeuse hoger onderwijs. Een pittige aangelegenheid dus. Hierna kwam brouwmeester Juriaan Janssen van Grolsch een boeiend verhaal over gisten vertellen. Na het theoriegedeelte waren de olympisten klaar voor de praktijk. In een practicumtoets, die ca. 4 uur duurde, werd onderzocht onder welke omstandigheden anaerobe gisting optimaal verloopt. Hier kwam veel lab- en rekenwerk aan bod, waar de olympisten een hele kluif aan hadden. Zij werden bijgestaan door docenten en studenten van de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek.

Vrijdagmorgen moesten de resultaten van het practicum worden uitgewerkt in een poster volgens de stappen van het natuurwetenschappelijk onderzoek. ’s Middags volgde de theorietoets over het thema. De organisatie kon toen aan het werk met de beoordeling van de posters en de theorietoetsen.

De Biologie Olympiade Junior dankt Saxion Enschede voor het voortreffelijke gastheerschap en de sponsoren voor het beschikbaar stellen van de prijzen. Het waren twee fantastische dagen!

Dit bericht is geplaatst in BOJ. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |