Christine Moene wint voor de tweede keer de Biologie Olympiade

WAGENINGEN – Na een intensieve trainingsweek bij Wageningen University zijn de winnaars van de 25e Biologie Olympiade bekendgemaakt. Christine Moene (CSG Het Streek, Ede) liet ruim 10.000 deelnemers achter zich en mag zich voor het tweede jaar op rij de beste biologieleerling van Nederland noemen. De top-4 bestaat verder uit Quinten Rutgers (Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Gosse Sjoerd Bootsma (Gymnasium Camphusianum, Gorinchem) en Bram Vermeulen (Cals College, Nieuwegein). Zij vertegenwoordigen Nederland in juli op de Internationale Biologie Olympiade.

Bekijk hier de volledige uitslag.

De vier winnaars! Boven: Quinten Rutgers, Bram Vermeulen, Gosse Sjoerd Bootsma. Onder: Christine Moene.

De vier winnaars! Boven: Quinten Rutgers, Bram Vermeulen, Gosse Sjoerd Bootsma. Onder: Christine Moene.

In de afgelopen week vond de laatste selectieronde plaats van de Nederlandse Biologie Olympiade. Uit de meer dan 10.000 biologieleerlingen uit de bovenbouw die meededen aan de voorronde, waren de twintig besten uitgenodigd voor een trainingsweek bij Wageningen University. Zij kregen van experts een week lang colleges, practica en toetsen op hoog niveau en over een breed scala aan biologieonderwerpen. De winnaars werden maandag jl. bekend gemaakt en de top-4 reist in juli af naar Aarhus, Denemarken voor de Internationale Biologie Olympiade.

Alle deelnemers ontvingen mooie prijzen met dank aan de sponsoren van de olympiade. De twee winnaars kregen extra prijzen: Christine ontving een stereomicroscoop ter beschikking gesteld door Breukhoven en Quinten won de felbegeerde 10voorBiologie-studiebeurs ter waarde van €2000. Voor Christine en Quinten is hun winst bijzonder, omdat zij vorig jaar ook waren geselecteerd voor de internationale ronde.

De Biologie Olympiade is een uitdagende wedstrijd voor scholieren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs. De Olympiade brengt getalenteerde en breed geïnteresseerde leerlingen bij elkaar die worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. Voor de deelnemers is de finale een unieke ervaring, waarbij ze vaak levenslange vriendschappen opdoen en waarbij hun liefde voor de wetenschap en biologie in het bijzonder versterkt wordt. Dit jaar vierde de Biologie Olympiade haar zilveren jubileum, een bijzondere mijlpaal die gevierd is met een tweede wedstrijdronde in Naturalis Biodiversity Center.

Het Nederlandse team vertrekt op 10 juli naar Aarhus, Denemarken, voor de Internationale Biologie Olympiade. Bij dit evenement gaan de winnaars van ruim zestig andere landen de strijd met elkaar aan. De Nederlandse leerlingen presteren prima en winnen regelmatig zilveren en bronzen medailles. Dit jaar wordt het Nederlandse team begeleid door Roel Baars (Universiteit Utrecht), Marije ter Wal (Radboud Universiteit Nijmegen) en Ange Taminiau (SLO).

De Biologie Olympiade voor de bovenbouw wordt ondersteund door Wageningen University, SLO en Cito, en gesponsord door het ministerie van OCW, Rijk Zwaan, Nibi, NVON, Texas Instruments, Breukhoven, Biologie voor Jou, 10voorBiologie, Wetenschap in Beeld en Noordhoff Uitgevers.

Dit bericht is geplaatst in NBO. Bookmark de permalink. | Geplaatst op door Roel |